Ekonomi

Küresel piyasalar Avrupa enflasyon verilerine odaklandı

Küresel borsalar, dünya genelinde merkez bankalarının faiz artırımlarına son vereceğine dair beklentilerin güçlenmesiyle haftayı olumlu kapatırken, başta Avrupa’da enflasyon olmak üzere yoğun bilgi gündemi ve ABD Merkez Bankası’nın “Bej Kitap” raporu Rezerv (Fed) önümüzdeki hafta yatırımcıların ilgi odağı olacak. yerleşti.

Hafta boyunca Fed’in para politikasına ilişkin belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, ülkede açıklanan enflasyon verileri yatırımcıları görece rahatlatsa da, haftanın son işlem gününde Fed üyelerinin yaptığı açıklamalar piyasalarda oynaklığı artırdı.

Yurt içinde Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) artış yıllık bazda yüzde 6’dan yüzde 5’e gerileyerek beklentileri geride bıraksa da çekirdek TÜFE’nin yüzde 5,5’ten 5,6’ya yükselmesi soru işaretleri yarattı. Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) yıllık artış oranının beklentilerin oldukça altında yüzde 2,7’ye gerilemesi risk iştahını artırdı.

Fed üyelerinin, Banka’nın yakın gelecekte faiz artırımlarına son verip vermeyeceği konusundaki belirsizliğin varlık fiyatlarında dalgalanmalara yol açtığını vurgularken, Banka’nın önümüzdeki dönemde yüzde 78 olasılıkla faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı tahmin ediliyor. para piyasalarında toplanır.

Öte yandan geçtiğimiz hafta açıklanan Fed tutanakları, Mart toplantısında faizin sabit tutulmasının değerlendirildiğini ancak son kararın 25 baz puanlık artış yönünde olduğunu ortaya koydu. Tutanaklarda, son dönemde bankacılık branşındaki gelişmelerin olası etkileri göz önüne alındığında, Fed yetkililerinin yıl sonunda ılımlı bir resesyona gireceğini varsaydıkları bildirildi.

Söz konusu gelişmelerle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi önceki haftayı yaklaşık 11,5 baz puan artışla yüzde 3,52’den kapattı.

Üst üste beşinci hafta düşüş eğilimini sürdüren dolar endeksi, dün 100,8 ile geçen yılın en düşük seviyesini test ettikten sonra haftayı bir önceki kapanışının yüzde 0,5 altında 101,6’da kapattı.

Hafta içinde 2.048,7 dolarla 9 Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesine yükselen altının ons fiyatı, dün yaşanan sert satışların da etkisiyle haftayı bir önceki kapanışa göre yüzde 0,2 düşüşle 2.004,2 dolardan kapattı. En büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in fiyatı 10 ay sonra yeniden 30 bin doların üzerine çıktı.

Brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz hafta yüzde 1,7 artarak haftayı 86,1 dolardan tamamlayarak yükseliş trendini üst üste dördüncü haftaya taşıdı.

New York borsaları alım ağırlıklı bir seyir izledi

Geçtiğimiz hafta ABD’de borsalar olumlu bir seyir izlerken, Cuma günü açıklanacak olan Öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra Pazartesi günü Fed’in “Bej Kitap” raporu odakta olacak. yatırımcıların

Analistler, Fed’in yakın gelecekte faiz artırımlarına son verip vermeyeceği konusunda belirsizliklerin devam ettiğini ve piyasaların yeniden yön arayışına girebileceğini söyledi.

Analistler, ABD’de JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo’nun net karının bu yılın ilk çeyreğinde bankacılık şubesindeki sıkıntılara rağmen arttığını belirtti. stres olacağı endişesini azalttığını bildirmiştir.

Öte yandan Dünya Bankası Grup Başkanı David Malpass, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 1,7’den yüzde 2’ye revize ettiğini açıkladı.

Bu hafta açıklanan verilere göre ABD’de ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 8 Nisan ile biten haftada beklentileri aşarak 239 bine yükseldi.

ABD’de açıklanan veriler karışık sinyaller vermeye devam ediyor. Mart ayında perakende satışlar yıllık yüzde 2,94 artışla tahminlerin altında kalırken, aynı dönemde sanayi üretimi yıllık yüzde 0,53 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Mart ayında kapasite kullanım oranı yüzde 79,8 oldu. Michigan Üniversitesi güven endeksi de Nisan ayında tahminlerin üzerinde 63,5 olarak açıklandı.

Bu gelişmelerle birlikte geçtiğimiz hafta New York borsasında S&P 500 yüzde 0,8, Nasdaq endeksi yüzde 0,3 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,2 yükseldi.

17 Nisan ile başlayan haftanın veri takviminde Pazartesi günü New York Fed imalat endeksi, Salı günü inşaat izinleri ve konut başlangıçları, Çarşamba günü Fed’in “Bej Kitap” raporu, Perşembe günü Philadelphia Fed İmalat Endeksi, mevcut konut satışları ve haftalık işsizlik başvuruları yer alıyor. , Öncü PMI bilgileri Cuma günü de takip edilecek.

Avrupa’da gözler enflasyon verilerine çevrildi

Avrupa ülkelerinde enflasyonda farklı hızlarda da olsa gerileme ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) “ultra şahin” adımlarını sürdüreceğine dair beklentilerin zayıflaması risk iştahını desteklerken, enflasyon verileri önümüzdeki hafta Çarşamba günü açıklanacak. yatırımcıların odağına yerleştirdi.

ECB’nin Eylül ayına kadar toplamda 75 baz puan faiz artırımına giderek faiz artırım döngüsünü sonlandıracağı öngörüleri güçlenirken, adımların boyutuna ilişkin belirsizliklerin bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor.

Hafta içinde açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde perakende satışlar yıllık yüzde 3 ile tahminlerin altında gerilerken, sanayi üretimi yıllık yüzde 2’lik artışla beklentileri aşarak ekonomik aktivitenin güçlü seyrini koruduğuna işaret etti.

İngiltere ekonomisi, grevlerin ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisiyle Şubat ayında büyümezken, ülkedeki sanayi üretimi Şubat ayında aylık yüzde 0,2 azalışla iddiaların altına geriledi. Almanya’da Mart ayında TÜFE artışı beklentilere paralel olarak yıllık yüzde 7,4 ve aylık yüzde 0,8 oldu.

Öte yandan euro/dolar paritesi dün 1.1077’ye ulaşarak geçen yılın zirvesini test etti. Haftayı yüzde 0,8 artışla 1,0990 seviyesinden tamamlayan parite, yükselişini üst üste yedinci haftasına da taşıdı.

Bu gelişmelerle birlikte Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,7 artışla tüm zamanların en yüksek kapanışına ulaşırken, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,3 artışla Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. İngiltere’de FTSE 100 endeks yüzde 1,7, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,4 yükseldi.

Haftaya İngiltere’de işsizlik, Almanya’da Euro Bölgesi ve ZEW endeksleri, Çarşamba günü İngiltere ve Euro Bölgesi’nde TÜFE ve ÜFE, Perşembe günü Almanya’da ÜFE, Euro Bölgesi’nde dış ticaret açığı ve ekonomik güven endeksi, Cuma günü İngiltere’de perakende satışlar ve öncü PMI verileri Avrupa genelinde izlenecek.

Japonya piyasalarında Warren Buffet etkisi

Geçtiğimiz hafta Asya borsalarında pozitif bir seyir göze çarparken, faiz kararlarını açıklayan bölge ülkelerin merkez bankaları faiz oranlarını sabit tuttu.

Singapur Merkez Bankası hafta boyunca politika faizinde değişikliğe gitmezken, bankadan yapılan açıklamada daha fazla sıkılaştırmanın ekonomik aktiviteye zarar verebileceği belirtildi. Güney Kore Merkez Bankası da beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 3,50’de tuttu.

Öte yandan Çin Halk Bankası’ndan (PBoC) yapılan açıklamada Lider Yi Gang ile Fed Lideri Jerome Powell’ın 2022’den bu yana ilk kez yüz yüze görüştüğü açıklandı. Mart ayında ihracat yıllık yüzde 14,8 arttı. İthalat ise yüzde 1,4 azaldı. Böylece Mart ayında dış ticaret fazlası 88,2 milyar dolar oldu.

Çin’de Mart ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 0,7 artarken, ÜFE yüzde 2,5 geriledi. Analistler, özellikle ÜFE’deki düşüşün küresel talepte azalmaya işaret ettiğini ve Çin ekonomisine ilişkin endişeleri artırdığını belirtti.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanlığı görevine geçtiğimiz hafta atanan Kazuo Ueda, ilk uluslararası toplantısında küresel bir durgunluk öngörmediklerini, Japonya’da ücret artışlarının devam edebileceğini belirtmişti.

Japonya’da Mart ayında ÜFE artışı yüzde 7,2’ye gerilese de beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, çekirdek makine siparişleri yıllık yüzde 9,8 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi, bu gelişmelerin ve ünlü yatırımcı Warren Buffet’in Japon şirketlerine yatırım yaptığını ve bu yatırımları artıracağını açıklamasının etkisiyle haftalık bazda yüzde 3,54 değer kazandı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi Temmuz ayına göre yüzde 0,32 artarken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 3,26 artışla Haziran’dan bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Hong Kong’da Hang Seng endeksi de haftayı yüzde 0,53 primle tamamladı.

17 Nisan ile başlayan haftanın veri takviminde Salı günü Çin ekonomisindeki büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar, Çarşamba günü Japonya’da kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi, Perşembe günü Japonya’da dış ticaret açığı verileri izlenecek.

Bayram öncesi yurtta yoğun bir bilgilendirme gündemi takip edilecek.

Yurt içinde BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 3,42 artışla 5.092,88 puandan kapatırken, önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcı Anketi ve tüketici güven endeksinin gözleri yoğun bilgi gündemine çevrildi. hafta.

Hafta içinde TCMB, Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin doğrudan işlem yapmak isteyen bankalarla yapılabileceğine karar verdi.

Bu hafta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), CW Power Engineering Ticaret ve Sanayi AŞ’nin 108,60 TL ve Graınturk Tarım AŞ’nin 17,60 TL’den halka arz başvurusunu onayladı.

Geçen hafta açıklanan yurt içi bilgilere göre Türkiye’nin şubat ayında cari açığı 8 milyar 783 milyon dolar olurken, altın ve elektrik hariç cari işlemler hesabında 834 milyon dolar fazla oluştu. Sanayi üretimi ise deprem felaketinin yaşandığı Şubat ayında aylık yüzde 6, yıllık ise yüzde 8,2 azaldı.

Kısa vadeli dış borç stoku ise Şubat ayında 2022 yıl sonuna göre yüzde 3,1 artarak 153,1 milyar dolara ulaştı.

Dolar/TL haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 0,6 üzerinde 19,3626’dan kapattı.

Analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 5.000 ve 4.900 seviyelerinin takviye, 5.150 ve 5.200 puanlarının ise direnç olarak öne çıkabileceğini söyledi.

Önümüzdeki hafta Pazartesi günü uluslararası yatırım durumu ve merkezi yönetim bütçe istikrarı, Salı günü konut fiyat endeksi, Çarşamba günü uluslararası rezervler ve döviz likiditesi, Perşembe günü TCMB Piyasa Katılımcı Anketi ve tüketici inanç endeksi, haftalık para ve banka istatistikleri de izlenecek. yurtdışı ÜFE olarak. bilgiler takip edilecektir.

Ülkede Ramazan Bayramı tatili nedeniyle Perşembe öğleden sonra ve Cuma günü tüm gün piyasalar kapalı olacak.

saraykenthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort