Çin seddi; İnsan gücünün kanıtlarıyla yapılmış dünyanın en eski, en büyük ve en başarılı eserlerinden biridir. Bu içeriğimizde Çin Seddi hakkında daha önce hiç duymadığınız farklı gerçekleri sizler için derledik. Biz hazırlarken çok eğlendik umarız siz de eğlenirsiniz. Temiz okumalar! 🙂
Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/6…
1. Çin Seddi’nin yapımı 1800 yıldan fazla sürdü.
Çin Seddi, Çin’de insanları düşmanlardan korumak için inşa edilen ilk savunma duvarı değildi. MÖ 8. yüzyıla döndüğümüzde bu bariyerlerin inşa edilmesindeki ana etken göçebe toplumların saldırılarından korunmaktı. Qin Shi Huang, çevredeki küçük beylikleri birleştirip iktidarı ele geçirip tam anlamıyla ‘Çin İmparatorluğu’nu kurduğunda; Ülkesini olası tehlikelerden daha iyi korumak için 5000 km uzunluğundaki devasa Çin Seddi’ni inşa etmeye başladı. Ölümünden sonra yerine geçen diğer imparatorlar, hangi hanedana mensup olduklarına bakılmaksızın Çin Seddi’nin inşasına devam ettiler. Çin Seddi, MS 14.-17. yüzyılın ortalarında Ming Hanedanlığı döneminde tamamlandı.
2. Tek bir duvar değil, birçok duvardır.
Çin Seddi’nin bölünmez bir duvara bağlı olduğuna dair genel bir yanılgı var. Gerçekte bütün bir duvar şeklinde bozulmamış bir görünüm yerine bazı yerlerde bir kesik modülün olduğu kısımlar vardır.
3. Çin Seddi şaşırtıcı yapı malzemelerine sahiptir.
Çin Seddi’nin çoğu, toprak ve taş gibi sıradan malzemelerden inşa edilmiştir. Daha da ilginci, yapışkan pirinç iyi yapışkan olduğu için harca eklenir. Bugünkü araştırmalar da Çin Seddi’nin hala bu kadar sağlam ve kuvvetli olmasının ana sebebinin bu yapışkan pirinçten kaynaklandığını belirtiyor.
4. Çin Seddi’nin inşasına gönderilen işçiler, ülkede herhangi bir suç işlemiş kişilerdi.
Modern araştırmalara göre, Qin Hanedanlığı döneminde Çin Seddi’ni inşa eden insanlar; Ülkede işledikleri çeşitli kabahatlerin cezası olarak buraya gönderildiler. Bazı personel üyeleri sıradan insanlardı, ancak elbette çoğunluk hatalıydı. Bunu ayırt etmenin yolu, zalimlerin saçlarını kazıtmaları, yüzlerinin kara olması ve ayaklarının zincirlenmesiydi. Burada kadrolu olmak tehlikeliydi ve bazı araştırmalar bu süreçte yaklaşık 400.000 kişinin öldüğünü gösteriyor.
5. Ölüleri onurlandırmak için Çin Seddi’ne horozlar getirildi.
Çin Seddi’ni inşa ederken ölenlerin aileleri bu yapının içinde öldüğü için ruhlarının burada kapana kısılacağını ve huzur bulamayacağını düşündü. Ölen bu insanların ruhlarını kurtarmak için bir din adamı, horozu ipe bağlayarak tüm Çin Seddi’ni dolaştı.
6. Eski bir şiir, Çin Seddi’nin inşasını kehanet etti.
MÖ 11-7. yüzyıllarda tamamlanan eski Çin şiirlerinin tamamını içeren Shijing, güçlü bir Çin imparatorunun ülkesini düşmanlardan korumak için böyle bir bariyer inşa edeceğini iddia ediyordu.
7. Çin Seddi mitolojik ve tarihi figürleri onurlandırıyor.
Çin Seddi’nde bulunan türbeler ve türbeler, Çin tarihindeki önemli şahsiyetleri onurlandırmak için inşa edilmiştir. Guan Yu adlı Han hanedanından bir general, tapınaklar inşa ederek onurlandırıldı. Ayrıca Çin Seddi’nin duvarlarında Budizm’in dört büyük kralı – Tianwang – için birçok sembol bulunmaktadır.
8. Çin Seddi, düşmanların ülkeye girişini engellemede pek başarılı olamadı.
Çin Seddi’nin amacı düşmanın ülkeye girişini engellemek olsa da tarih boyunca birçok yabancı ordu bu duvarı aşarak ülkeye girmeyi başarmıştır. Örneğin, 17. yüzyılda ülkenin Mançular tarafından işgali, Ming hanedanlığının sonunu işaret ediyordu.
9. Tarihsel olarak, diğer ülkelerin insanları Çin Seddi’ne düşkündü.
www.bursahayat.com.tr
Çin Seddi, 20. yüzyılda başlayan ve günümüzde de devam eden büyük bir turist akınına sahiptir. Çin Seddi’nin Asya ve Avrupa ülkeleri tarafından ilk tanınması 19. yüzyılda başlamıştır. Seyyahlar ve seyyahlar evlerine döndüklerinde Çin Seddi ile ilgili hikayeler anlatırlardı ve bunlar çok popülerdi.
10. İnsanlar Çin Seddi’nin uzaydan görünüşünü yüzyıllardır abartmışlardır.
Modern zamanlara gelmemize rağmen, insanların Çin Seddi’ne atfettiği ‘dünya dışı varlık’ ve ‘uzaydan görünür’ anlamı halen devam etmekte ve bu argümanların temeli uzaya bile gidilmeden iki yüz yıl öncesine dayanmaktadır. Uzayda bulunmuş birçok astronotun aksine, Çin Seddi’nin uzaydan net bir şekilde görülmesi imkansızdır.
11. Orijinal yapıyı oluşturan binlerce kilometrelik duvarlar yok oldu.
Bugün, Çin Seddi’nin hala yaşayan duvarları yaklaşık 13.171 mil uzunluğundadır. Günümüzde hala çok büyük olmasına rağmen birçok araştırmaya göre inşaatının tamamlandığı Ming hanedanlığı dönemine göre sayısı oldukça azalmıştır. Orijinal halinden 1200 mil uzakta ya da günümüzün yaklaşık üçte birinin kaybolduğuna inanılıyor.
12. Çin Seddi’nin bazı bölümleri 1960’larda ve 70’lerde ev inşa etmek için yeniden tasarlandı.
20. yüzyılın sosyopolitik bir adımı olan Büyük Proleter Kültür Devrimi sırasında Çin Hükümeti Çin Seddi’ne bir miktar zarar verdi. Mao Zedong ve Kızıl Muhafızlar, Çin Seddi’nde kullanılan malzemelerin ev yapımında çok daha yararlı olacağını düşündüler. 1966 ve 1976 yılları arasında, Çin Seddi’nden bazı duvarlar alındı ve insanları barındırmak için kullanıldı.
13. Çin Seddi’nin bazı yapı taşları 2040’tan önce yok olabilir.
Çin Seddi’nin dayanıklılığı hakkındaki spekülasyonlar, 21. yüzyılda muazzam bir şekilde arttı. Doğal afetler ve özellikle insan kaynaklı erozyon, 2040 yılına kadar duvarın birçok merkezi bölümünü tahrip edebilir. Özellikle Çin Seddi’nin Gansu eyaletindeki bölümü bu riski taşımakta ve Gansu eyaleti tehlike kaynağı olarak görülmektedir.
14. Çin Seddi’nin bazı bölümleri hâlâ keşfediliyor.
Son birkaç on yılda Çin Seddi’nin yeni bölümleri keşfedildi. Son on yılda, arkeologlar Moğolistan sınırında başka bir parça daha buldular.
15. Çin Seddi dünyada birçok farklı isimle anılmaktadır.
Amerikalılar Çin Seddi deyince; Fransız, İngiliz ve diğer batılı ülkeler burayı ‘Çin Duvarı’ olarak adlandırıyor. Ancak Çinliler için doğru isim ‘Uzun Duvar’dır.
bahcehaber.xyz