Haber

6. İstanbul Tohum Takas Festivali Kadıköy’de Yapıldı

Kadıköy Belediyesi, ata tohum üretimini korumak, desteklemek ve artırmak için İstanbul Tohum Takas Festivali’ni düzenledi. Ata tohumlarının ziyaretçilere ikram edildiği festivalde 30’u aşkın üretici ve kooperatif stant açtı.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden biri hibrit veya tek tip tohumlardır. Laboratuvarlarda hazırlanan tek seferlik tohumlardan üretilen meyve ve sebzeler hem insan sağlığını riske atıyor hem de bu besinlerin geleceğini tehdit ediyor. Kadıköy Belediyesi, çiftçilerin yüzyıllardır ambarlarında saklayıp ertesi yıl toprağa kazandırdıkları ata tohumlarının korunması, çoğaltılması ve yayılması için her yıl tohum takas şenlikleri de düzenliyor. Sağlıklı ve saf gıda üretimini teşvik etmek amacıyla Kadıköy Bahçeleri projesini hayata geçiren Kadıköy Belediyesi, tohum takas şenlikleri ile doğal tarıma desteğini sürdürüyor. Kadıköy Belediyesi’nin Toprak Derneği ile birlikte düzenlediği İstanbul Tohum Takas Festivali’nin 6.’sı bugün Koşuyolu’nda bulunan Alan Kadıköy’de düzenlendi. Maydanoz, tere, kavun, karpuz, barbunya, bezelye, fasulye, biber ve roka tohumlarının ziyaretçilere sunulduğu şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kuruluş stantlarında doğal ve ekolojik kurallar çerçevesinde yetiştirilen yöresel eserleri tanıttı. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı da festivale katılarak stantları gezdi; yapımcılar ve katkıda bulunanlarla sohbet etti.

Her yıl olduğu gibi 6. İstanbul Tohum Takas Şenliği, hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik birçok etkinliğe ev sahipliği yaparken, İstanbullulardan yoğun ilgi gördü. Yetişkinlere yönelik “Yerli Tohumların Önemi” konulu söyleşi ve “Tohum ve Gıda Politikaları” konulu panelin gerçekleştirildiği şenlikte, çocukların eğlenirken öğrenmeleri için birçok etkinlik düzenlendi. Tohum Takas Şenliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Toprak Derneği gönüllüsü Ayşe Özdal, “Kadıköy Belediyesi ile bu yıl 6’ncı Tohum Takas Şenliğini düzenliyoruz. Büyük bir heyecan ve coşkuyla beklediğimiz bir etkinlik bu. Bugün burada 30’dan fazla stantımız var. İleri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve doğal tarıma destek veren kişi ve kurumlar gelip burada stantlar açtı. “İnsanlar atalarının tohumlarını getiriyor ve birbirleriyle değiş tokuş ediyor” dedi. Festivale katılmanın çok zor olduğunu ifade eden Özdal, “Burada ecdadın tohumlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Amacımız yerel, doğal tohumları olabildiğince çok kişiye ulaştırmak ve çoğaltmaktır. Ayrıca sadece tohum üretimi değil, bunun arkasındaki zihniyetin ve ekolojik düşüncenin yaygınlaşmasını istiyoruz” dedi.

6. İstanbul Tohum Takas Festivali’nde depremzedeler yararına stant açan Demet Özdamar, “Bu festivale ilk kez katılıyorum. Burada olmak çok keyifli. Depremzedeler yararına stant açtım. Şu anda burada kiraz domates, salatalık, kırmızı mısır, süs ayçekirdeği var. Geçmişten beri kendi bahçemizde ata tohumlarından yetiştirdiğimiz ürünlerimizdir. Bir hafta sonra Antakya’ya gideceğiz. Fidanları yanımıza alacağız. Burada kazandığımız geliri Antakya’daki ailelere bağışlayacağız.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu